|
|
НА ГЛАВНУЮ |
|
НА ФОРУМ |
|
ГОСТЕВАЯ |
|
Анонс |
|
Заступника Пинзеника звинуватили у лобі "шмурдяка"
ПРАВДА.com.ua
Громадянська кампанія "Форум порятунку Києва" виступає за збільшення акцизної ставки на кріплені вина з 0,5 грн. до 27 грн. до 2010 року.
Про це заявив головний координатор кампанії Віталій Черняховський під час прес-конференції, повідомляє УНІАН.
"На сьогодні на кріплені вина, які в народі називають "шмурдяком", "чорнилом", встановлено набагато нижча ставка акцизного збору. Але якщо це такий же алкогольний напій, то він повинен обкладатися за такою ж акцизною ставкою", - сказав він.
За його словами, спроба профільного комітету внести на розгляд у парламент "законопроект про приведення у відповідність акцизних ставок на кріплені вина наткнулася на опір".
"Я особисто спілкувався з Денисом Фудашкіним (заступник міністра фінансів) на акцизні теми. Він стоїть на сторожі виробників кріплених вин. Я попорпався в його минулому, він прийшов в Мінфін з підприємства "Чорноморська перлина", де був головою Наглядової ради. Це підприємство, своєю чергою, позиціонує себе як найбільший виробник кріплених вин", - сказав Черняховський.
Він упевнений, що такі дії заважають наповнювати бюджет.
"Потрібно висувати вимоги щодо того, що така людина, як Фудашкін, працювати в Мінфіні не може. Я думаю, що найближчим часом ми звертатимемося до прем`єр-міністра України з листом про зняття його з посади", - зазначив Черняховський.
"В Україні діє Закон "Про виноград і виноградне вино". Він дуже вільний і допускає фальсифікацію", - зазначив директор Асоціації "Союз оптовиків і виробників алкоголю та тютюну" (СОВАТ) Володимир Демчак. На його думку, потрібно заборонити такий напій як категорію.
"За 10 місяців поточного року вироблено 16,6 млн. декалітрів виноградного вина. Натуральних вин з цієї кількості – приблизно половина – 49,5%. Інше – "шмурдяки". Необхідно ухвалювати державні рішення з цього питання", - сказав Демчак.
За його словами, потрібно контролювати якість продукції, а також здійснити справедливе оподаткування такого продукту.
"Якщо продукт називає себе вином і потрапляє під пільгове оподаткування, а насправді є лікерогорілчаним виробом, тому що в нього додають і цукор, і спирт, то він повинен оподатковуватися, як і інші лікерогорілчані вироби, тобто на градус такого напою. Тоді покупець вже розуміє, що він купує, і розуміє, що це не вино. На пляшці також мають бути написи, які зазначають, що це за продукт", - сказав Демчак.
|
|
|
|
|