:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

CВЖ «Природа над усе» висловлює стурбованість щодо ситуації з притулком на Верховинній, 21 в Києві

 

CВЖ «Природа над усе»

 

Ситуація, що розгорнулася навколо примусового виселення тварин з приватного притулку, наводить на роздуми, узагальнення та вимагає негайного виходу.

Активна зоозахисна громадськість столиці була вражена рішенням апеляційного суду про негайне, у термін 6 днів, звільнення від тварин садиби по Верховинній, 21. Упродовж років на приватній ділянці, що знаходиться за цією адресою, утримувалися підібрані з вулиці безпритульні собаки та коти. Тварини, що свого часу стали жертвам людської байдужості та жорстокості, знайшли тут опіку та порівняно задовільні умови проживання. У результаті рішення суду близько сотні тварин можуть поповнити армію безпритульних, створюючи епізоотичні ситуації, а також  небезпеку для людей.

Аналізуючи ситуацію, варто звернути увагу між іншим на те, що проблема виникла у результаті конфліктів між зоозахисними організаціями, які надсилали неодноразові скарги одне на одних до контролюючих органів. Результатом таких міжусобиць можуть стати  страждання ні в чому не винних тварин.

Такі притулки, як на вулиці Верховинній (а це один із типових міні-притулків, яких налічується  у приватних помешканнях столиці десятками, як не сотнями), є наслідком нецивілізованого підходу до вирішення безпритульних тварин в Україні. Через брак притулків люди підбирають тварин, рятуючи їх від голоду, хвороб, каліцтва, отруєння та планових комунальних «зачисток». Через своє милосердя їм доводиться потерпати від фінансових проблем, від морального тиску сусідів та від адміністративних судів, які є інструментом залякування беззахисних людей, що співчувають таким же беззахисним тваринам.

Питання безпритульних тварин у столиці та в інших населених пунктах України гостро постає перед проведенням «Євро-12». Для його розв’язання у держави було як мінімум чотири роки, на це були закладені чималі бюджетні кошти. Однак гроші витрачалися не за цільовим призначенням, а тварин знищували, що не зменшувало їхньої кількості. А такі альтернативні шляхи, як ВСВ (відлов – стерилізація – випускання), будівництво притулків та стерилізаційних центрів ігнорувалися або впроваджувалися лише в окремо взятих великих населених пунктах, до того ж  не повною мірою та з недостатньою інтенсивністю.

Сьогодні, коли до проведення «Євро-12» залишилися лічені дні, з упевненістю можна констатувати той факт, що українські чиновники не впоралися з поставленим перед ними завданням стосовно проблеми безпритульних тварин. Не здало тест на людяність і суспільство,  у якому останніми роками розповсюджуються такі потворні явища, як так звані «зоореалісти» та їхні ідейні брати «догхантери». Одні ставлять під сумнів ефективність стерилізації як альтернативи убивства, інші – виконують роль катів. Ці небезпечні соціальні течії заперечують цивілізований досвід розвинутих країн, яким вдалося взяти під контроль кількість собак та котів гуманним шляхом, є показником консервативності та жорстокості українського загалу.

Цю невтішну картину нещодавно доповнив черговий скандал: у столиці окремі випадки захворювання собак на сказ прийняло форму крикливої піар-кампанії, що мала на меті виправдати масові відлови та знищення безпритульних тварин. У результаті європейці отримали месидж, що в Україні епідемія сказу та підвищений рівень жорстокості. Виникає запитання: чи поїдуть туристи до країни, де окрім гепатиту, корі та туберкульозу поширюється ще й сказ? Така невдала піар-кампанія схожа на саботаж футбольного чемпіонату, а насправді є непродуманим ходом з боку служб, які на бюджетні кошти повинні вирішувати «собачу» проблему не в останні місяці, а здійснювати послідовну, гуманну і законну програму по скороченню поголів’я хвостатих безхатченків.

Завдяки мережі Інтернет та спілкуванню українських зоозахисників з іноземними однодумцями усе, що відбувається в Україні, одразу стає відомо за її межами. Ситуація, що склалася навколо притулку по Верховинній, також не вдалося приховати.

У зв’язку з постійними загрозами розформування (а це стосується і притулку в Пирогові, і в Толуконі (Сіріус)) іноземці висловлюють подив, що в Україні при високій концентрації капіталу та товстому прошарку заможних людей майже відсутня благодійність у сфері тварин. Те, що на Заході є нормою і робить честь меценатам, у нас усе ще вважається несвоєчасним та непріоритетним. І хоча серед видних політиків та людей бізнесу є такі, що співчувають знедоленим тваринам та вносять щедрі пожертви на їхнє утримання, однак вони не афішують свої благородні вчинки, щоб не бути осміяними у своєму оточенні.

СВЖ не вперше робить акцент і на тому, що в Україні відсутня соціальна реклама, покликана сформувати толерантне ставлення населення до бездомних тварин, відповідальність тих власників, які викидають напризволяще цуценят та кошенят,  усвідомлення неминучості покарання за жорстоке ставлення до тварин.

Повертаючись до інциденту з приватним притулком на Верховинній, стало відомо, що доля тварин має шанси вирішитися позитивно, їх переселять у надійніше місце. Разом з тим, варто тримати цю ситуацію під контролем. Адже тварини в Україні ще більш незахищені, ніж їхні власники.

 

Джерело: http://nature-first.info/2012/03/23/cvzh-priroda-nad-use-vislovlyuye-sturbovanist-shhodo-situatsiyi-z-pritulkom-na-verhovinniy-21/

 

 

0


Опубликовать