:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Ноу-хау миколаївських лісників: соняшникові ліси

 

Олексій ВАСИЛЮК

 

Засадження лісових земель соняшником Держкомзем нагородив штрафом у 70  тисяч гривень, а голова Держлісагенства Віктор Сівець назвав головним успіхом роботи лісової галузі у 2011 році. 

Лише побачивши в Інтернеті радісне повідомлення про нові ліси, створені на Миколаївщині, я не стримався і написав запит до Держкомзему. Нехай перевірять. Адже зовсім нещодавно, перевірки КРУ виявили масштабні порушення в лісовій галузі, а саме лісове рейдерство: посадки лісу на землях, не оформлених під лісорозведення. Ділянку переорюють, формально засаджують сосною а потім постфактум передають до лісового фонду. Проте виконання за бюджетні кошти будь-яких робіт на території, яка державним підприємствам не оформлена, є корупцією. Це і з’ясували в КРУ, нарахувавши за лісівникам загалом 21 000 000 гривень використаних на загарбання степових пасовищ, на яких тепер ні степу немає ні лісу.

Лісівники, що живуть у степовій зоні все життя, добре знають, що шансів прижитись у лісу в цих краях дуже мало. Нещодавно науковці підрахували, що 14% всіх штучних лісів Луганщини практично повністю всохли, а на Миколаївщині ситуація ще гірша. Знаючи це, лісівники нерідко вдаються до ще хитріших маневрів ніж просто загарбати землю. Наприклад – пробують щось отримати з неї відразу, тобто перед тим як  посадити ліс, потай використати ділянку під щось інше.

Кількома роками раніше на Запоріжжі Держземінспекція виявила рейдерське захоплення Токмацьким лісництвом Приморського лісгоспу ділянки степового заказника «Заплава річки Чингул». Коли на  виклик місцевих жителів інспектори приїхали на місце, дійсно побачили розорані степові схили і будку «Державна лісова охорона». Проте замість дерев на загарбаній ділянці росла «цінна лісова культура» – баштан. Після того, директор лісгоспу Заболотний М. М. пробув кілька днів в бігах, та згодом його все ж доставили до Токмацького РВ УМВС. Земельна інспекція склала протокол та оцінила нанесені державі збитки через самозахоплення земельної ділянки, нецільове використання земель і пошкодження рослинного покриву заказника на суму 150 тис. грн.

- Вагончик з яскравим написом “Державна лісова охорона” стояв на околиці кавунового поля. Як і очікувалось, стерегли кавуни лісники, – розказує очевидець подій, голова громадської організації «Спілка Друзів Природи» м.Токмака Івко Сергій, - а чи декларуватиметься державним підприємством “Приморське лісове господарство”дохід від продажу кавунів?

Між іншим, 24 січня 2012 року голова Держлісагенції назвав масштаби створення нових лісів в степу, на так званих непридатних для сільськогосподарського виробництва землях головним досягненням галузі у 2011 році. То придатні ці землі чи ні, коли самі лісники засаджують їх баштановими культурами?

Проте химерний випадок на Запоріжжі виявився не єдиним.

На моє звернення щодо «успіхів» Єланецького лісгоспу, Головне управління Держкомзему у Миколаївській області провело перевірку і відразу виявило букет зловживань. Стаття самої голови прес-служби  Миколаївського обллісгоспу Алли Акімової, яка зацікавила мене в Інтернеті, як виявилось вихваляє посадку лісу на тих-таки неоформлених лісникам землях. Таких в лісгоспі виявили 2587,4 га. Але не це цікаво. Стаття вихваляє посадку не зовсім-то і лісу. Держкомзем виявив, що Єланецький лісгосп засіяв ділянку (акт № 062186 від 25.11.1987 р.) площею  11,8 га… соняшниками! А сосни мабуть списали, як такі, що не прийнялись. Відповідь на останнє питання поки шукає прокуратура.

Розмір збитків, нанесених державі нецільовим використанням лісових земель, Держземінспекція обрахувала в сумі 70 649,07 грн. Директора лісгоспу Сірика  А.А. вписали до відповідної графи протоколу про адміністративні правопорушення та видали припис № 23 від 09.08.2011. Пан Сірик оскаржив постанову Держземінспекції у суді у Єланецькому районному суді, але 21.10.2011 року суд відмовив у задоволенні позову. Справа перейшла до прокуратури до задач якої тепер належить стягнути з порушника нараховані збитки.

 

 

 

 

0


Опубликовать