:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Заборона реклами тютюну: громадськість і Державна інспекція з питань захисту прав споживачів об'єднали зусилля для виконання антитютюнового законодавства

 

Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну»

 

6 серпня 2012 р.  

Державна інспекція з питань захисту прав споживачів та громадськість оголосили про об’єднання зусиль для успішного контролю над виконанням антитютюнових законів, здатних знизити рівень поширеності тютюнокуріння та захистити населення від шкідливого впливу тютюнового диму. Про це стало відомо під час прес-конференції на тему: «Заборона реклами тютюну: громадськість і Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів об'єднують зусилля для виконання антитютюнового законодавства», котра відбулася 6 серпня 2012 р. в прес-центрі Інформаційного агентства «ЛІГАБізнесІнформ».
Посилення співпраці громадськості та Інспекції дозволить підвищити рівень виконання важливих антитютюнових Законів, які вступають в силу в 2012 році: Закону України № 3778 про захист населення від тютюнової реклами (набирає чинності 16 вересня) і Закону України № 4844 про звільнення робочих та громадських місць від тютюнового диму (набирає чинності 17 грудня). Свідченням серйозних намірів стало підписання Меморандуму про співпрацю Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Україна і членів Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». Відповідно до підписаного Меморандуму сторони домовилися співпрацювати у таких напрямках як проведення інформаційної кампанії щодо інформування споживачів та інших заінтересованих осіб про вимоги законодавства, щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та   вивчення найкращого міжнародного досвіду у сфері зменшення вживання тютюнових виробів.

«Сьогодні в залі присутні всі керівники обласних територіальних інспекцій, які безпосередньо забезпечуватимуть виконання закону № 3778 із захисту населення від тютюнової реклами на місцях, а також представники громадських організацій, експерти. Я впевнений, що до нас долучиться ще більше організацій. Звісно ж, лише за такої широкої підтримки і з боку держави, і громадськості, експертів, ми зможемо забезпечити ефективне та оперативне виконання антитютюнового законодавства», - зазначив Сергій Орєхов, голова Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

«Впродовж 2005-2012 років Україна здійснила системні зміни в українському законодавстві в контролі над тютюном. Це призвело до значного зменшення поширеності куріння серед дорослого населення України за останні роки. Важливим є посилення боротьби шляхом ефективного виконання законів, щоб вони не залишилися лише просто папером. Члени нашої коаліції готові до моніторингу виконання законів, спільних рейдів», -   наголосив   Поліщук Микола, екс-міністр охорони здоров'я, нейрохірург, президент Коаліції «За   вільну від тютюнового диму Україну».

«Ефективне виконання антитютюнового законодавства – це позитивні соціальні зміни та краща якість життя. Я би хотів відзначити важливість та необхідність співпраці контролюючих органів і громадськості у сфері виконання цього законодавства. Про особливий вклад громадських організацій йдеться і в Преамбулі Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Це світова практика. Ми готові докладати значних зусиль, щоб впровадити остаточне звільнення країни від тютюнової реклами, маркетингу та повну заборону куріння на всіх робочих місцях» - відзначив Андрій Скіпальський , керівник національного проекту «Україна без тютюнового диму», ГО «Життя».

«Повна заборона реклами тютюнових виробів - це виконання міжнародних зобов’язань, які взяла на себе Україна, ратифікувавши Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби з тютюном.Тепер же, коли закон вступає у силу, не менш важливим є забезпечити його виконання, зробити його максимально ефективним. Цього можна досягнути, об’єднавши зусилля громадськості та контролюючих органів, таких як Держспоживінспекція, – зауважив Тарас Шевченко , директор Інституту Медіа Права. - Ми сподіваємось, що в комплексі з іншими заходами (забороною куріння у закладах харчування, підвищенням акцизів, попереджувальними зображеннями на пачках) це знизить рівень куріння в Україні і суттєво зменшить нараженість дітей і підлітків на пропаганду куріння у точках продажу, на вулицях чи на масових заходах».

Після прес-конференції відбувся семінар «Ефективне виконання Закону України № 3778-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів» за участю   керівників обласних і регіональних управлінь Державної інспекції з питань захисту прав споживачів України, представників головного управління Інспекції та громадських організацій.

   

Інформаційна довідка

 

Закон України № 3778-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів» підписано Президентом України 13 березня 2012 року після більш, ніж 2-річної кампанії боротьби за його ухвалення Верховною Радою. Відповідно до Закону забороняються реклама і стимулювання продажу тютюнових виробів, а також знаків для товарів і послуг, під якими випускаються тютюнові вироби. У тому числі забороняються маркетингові заходи тютюнових корпорацій, такі як промо-акції під видом спонсорства, реклама сигарет в пунктах продажу. Закон посилює чинні в Україні заборони тютюнової реклами на ТБ, радіо, у друкованих виданнях та на зовнішніх носіях. Згідно даних Світового Банку, повна заборона реклами тютюну призводить до зменшення рівня поширеності куріння на 7 %, в той час як часткова заборона - лише на 1 %. За даними міжнародного дослідження «Глобальне опитування дорослих щодо вживання тютюну» (GATS), підтримка населення України повної заборони реклами тютюнових виробів зросла з 49 % у 2000 році до 70 % у 2010 році.

Коаліція громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» створена у вересні 2000 року з метою захисту права громадян на бездимне середовище, захисту права дітей від будь-яких дій, що сприяють їх залученню до вживання тютюну, захисту права кожного громадянина на повну інформацію про склад тютюнових виробів, їх шкідливість для здоров'я. Коаліція об'єднує понад 100 громадських організацій з більшості регіонів Україні. З 2010 року Коаліцію очолює Микола Поліщук, доктор медичних наук, екс-міністр охорони здоров'я (2005 р.), президент Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація боротьби з інсультом».

Регіональний центр громадянського представництва «Життя» є провідною організацією у здійснені та координації громадської адвокації у сфері контролю над тютюном, ресурсним центром Коаліції та прес-центру та виконавцем   національного   проекту «Україна без тютюнового диму».

Інститут Медіа Права є активним членом Коаліції, виконавцем проекту реалізує проект «Київ без тютюнового диму» та здійснює юридичну експертизу та супровід   національного проекту.

Поширеність куріння. За останні 5 років Україна успішно реалізувала більшість стратегій пропонованих Рамковою конвенцією із боротьби проти тютюну (РКБТ), ратифікованої в 2006 році. Впродовж 2005-2012 рр. Україна здійснила системні зміни в українському законодавстві в контролі над тютюном. Це призвело до значного зменшення поширеності куріння серед дорослого населення України за останні роки. Так, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала в 2011 р. Третій Звіт про глобальну тютюнову епідемію, згідно з яким Україна з 4 місця в світі за поширеністю куріння перемістилася на 29-те. У 2005 році щодня курило 62 % чоловіків і 17 % жінок. У 2010 році ці показники становили 45 % серед чоловіків і 9 % серед жінок. Цю тенденцію підтверджують і дані опитувань Державної служби статистики, які показали, що кількість курців серед осіб старше 12 років зменшилася з 10,1 мільйона в 2008 році до 8,6 мільйона в 2011 році, тобто на 15 %. Скорочення рівня поширеності тютюнокуріння стало одним із чинників зменшення смертності, яке спостерігається в Україні за останні кілька років.

 

 

 

 

 


0


Опубликовать