:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Керівники благодійних фондів висловили занепокоєння щодо дискредитації благодійності під час парламентських виборчих перегонів 2012 року

 

Анна ГУЛЕВСЬКА-ЧЕРНИШ, директор Українського форуму благодійників

 

17 жовтня 2012 року під час відкритої дискусії «Вибори 2012 та благодійність», організованої Українським форумом благодійників, керівники понад 20 провідних благодійних фондів та організацій обговорили ситуацію, що склалася навколо благодійності та благодійних фондів протягом останніх кількох місяців під час виборчої кампанії до парламенту.

У дискусії взяли участь Олександр Чекмишев, голова Комітету "Рівність можливостей", керівник моніторингових проектів Асоціації "Спільний простір"; Анатолій Заболотний, директор благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»; Євген Бистрицький, виконавчий директор МБФ «Відродження»; Ганна Старостенко, виконавчий директор фонду Братів Кличків; Ольга Руднєва, виконавчий директор фонду Олени Пінчук “АнтиСНІД”; Оксана Гуляєва, директор благодійного фонда Олеся Довгого та Катерини Горіної; Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа, голова Правління Українського форуму благодійників; Андрій Васькович, президент МБФ «Карітас Україна»,  тощо.

Серед основних питань, що були обговорені під час дискусії, були зазначені наступні:

  • використання благодійності як виборчої  технології;
  • здібність вітчизняних благодійних фондів  утримувати дистанцію від політики;
  • об’єктивне застосування інструментів  моніторингу виборчого процесу при оцінці діяльності фондів; 
  • просування системної благодійності як рушійної сили для відновлення довіри з боку суспільства до благодійництва;
  • формування публічного інформаційного  простору щодо питання благодійності.

  • За даними моніторингового спостереження за виборами громадської організації “ОПОРА” 64 благодійних фонди з різних регіонів України застосували благодійність у якості політичної технології задля просування власних політичних інтересів того чи іншого кандидата. За спостереженнями інших експертів це число може сягати у 2-3 рази вище. Проте, як зазначили учасники дискусії, ця цифра є достатньо малою по відношенню до загальної кількості офіційно зареєстрованих благодійних фондів та організацій. За даними інформаційного центра Міністерства юстиції України лише протягом 2009-2012 років їх було зареєстровано понад 2500 тисяч. На жаль, активне висвітлення у ЗМІ діяльності саме цих організацій сьогодні вплинуло на формування суспільної думки про те, що переважно всі благодійні фонди створюються задля досягнення політичної вигоди якоїсь конкретної особи. Під час дискусії Олександр Чекмишев, голова Комітету "Рівність можливостей", керівник моніторингових проектів Асоціації "Спільний простір", зазначив: «Комітет проводить моніторинг ЗМІ з 1994 року. Ніколи ще благодійність так широко не використовувалася як політична технологія ніж під час виборчої кампанії цього року. 95% інформації, яка є в ЗМІ про благодійні фонди та благодійну діяльність, - це «джинса» про фонди «одноденки», які були створені спеціально під конкретних кандидатів. Про справжню системну благодійність інформації немає, вона тоне в «політичні трискатні». Таким чином відбувається дискредитація благодійності».

    Анна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників, зазначила: “Використання благодійності як виборчої технології, на жаль, є поширеною практикою не лише в Україні, але й в інших країнах світу, що переживають становлення та розвиток демократії. Як не дивно, але перший досвід використання цієї практики, був зафіксований у Сполучених Штатах Америки ще у ХІХ сторіччі, в країні, де відбувалося становлення виборчого права. Саме тоді відоме політичне об'єднання Таманні-холл, яке позиціювалося як політична машина демократичної партії у Нью-Йорку, утримувало владу в цьому місті  з 1854 р. до 1934 р. виключно завдяки використання практики благодійництва у комунікації та встановленні тісних зв'язків з місцевими групами мігрантів з Ірландії. Роздача їжі, одягу та теплих ковдр були основними інструментами для забезпечення проходження власних кандидатів на позицію  мера Нью-Йорка протягом 80 років. Основною причиною успіху застосування цієї технології був вакуум у наданні соціальних послуг для мігрантів, відсутність політики соціального захисту з боку держави. І саме ця причина, на мою думку, є сьогодні однією з основних, чому благодійництво стало використовуватися активно під час поточної виборчої парламентської кампанії. Адже в Україні відсутня як державна стратегія соціального захисту та соціальної підтримки населення,  так і стала система надання соціальних послуг. Таким чином, соціальні потреби населення активно використовуються політиками у власних інтересах. І доки Україна не стане спроможною забезпечувати соціальні гарантії своїм громадянам, ця ситуації буде повторюватися й надалі”.

    І в цій ситуації, на думку учасників дискусії, важливо називати вголос речі своїми іменами, адже до тих процесів, що відбуваються сьогодні, не можливо застосовувати термін «благодійність». Те що відбувається – це не благодійність, а соціальна корупція.

    «Міжнародний фонд «Відродження» спрямовує всі свої ресурси на впровадження в Україні відкритого, демократичного, отже максимально некорумпованого суспільства. Для мене роздача передвиборчої милостині з боку кандидатів, щоб купити голоса громадян – це крайній показник, перш за все, бізнесової та політичної корупції багатіїв та можновладців. Дадуть гривню – наживуться на мільйони та призупинять розвиток країни. Я тут дуже радикальний: єдиний вид філантропії під час виборчих перегонів, який треба визнавати, - це підтримка різноманітних дій незалежної, позапартійної, громадськості, яка забезпечує проведення дійсно по-європейські чесних та вільних виборів, забезпечує свідомий вибір громадян. Зараз це, наприклад, робиться рухом «Чесно», моніторингом з боку Комітету виборців України, сайтом «Майдан», Опорою, десятками інших громадських організацій», - зазначив виконавчий директор міжнародного фонду “Відродження” Євген Бистрицький.

    Крім цього для фондів, чиї засновники є як благодійниками, так і активними політичними діячами, є дуже важливо відокремлювати свою діяльність від політичної. Це єдина стратегія, яка зможе зберегти суспільну довіру до фонду.   Підтвердженням цієї думки стали слова Ганни Старостенко, виконавчого директора Фонду братів Кличків : «Віталій та Володимир Клички розділяють політичну та благодійну складову своєї діяльності. Для них - це два паралельних шляхи, що ведуть до ґрунтовних і докорінних змін у суспільстві,  які, однак,  мають відмінні інструменти та методи.  Політична партія бере участь у виборах з метою здобути владу, яка є інструментом задля здійснення масштабних змін, об’єднання широких мас людей. Фонд реалізує свої проекти незалежно від політичної ситуації, діє вибірково та сфокусовано на власній цільовій аудиторії – дітях та молоді.  І нашій команді вдається ефективно втілювати цей підхід у життя».

    Всі учасники дискусії погодилися, що важливим завданням сектору благодійництва та його експертів має стати популяризація сучасних підходів до здійснення благодійної діяльності, які б допомагали відроджувати довіру суспільства до цього явища. Серед них  - застосування принципу системної благодійності. “Системна благодійність дозволяє вирішувати корінь проблеми, а не її наслідки, а також працювати на профілактику негативних явищ та виступати експертом для держави у питаннях проблем населення і способів їх розв’язання”, - зазначила Оксана Гуляєва директор благодійного фонда Олеся Довгого та Катерини Горіної.

    Важливість системності та аполітичності в організації діяльності благодійного фонду підкреслив Анатолій Заболотний, директор фонду Ріната Ахметова “Розвиток України”: “Фонд працює вже 7 років, з 2005 року, починаючи з такої традиційної благодійної програми, як «Адресна допомога», тобто допомога «тут і зараз»: оплата медикаментів, лікування, реабілітації та інше. У 2007 році, після аналізу соціальних проблем , ми визначилися, що працювати будемо довго і системно в чотирьох найбільш важливих сферах - охороні здоров'я, забезпеченні права дитини на сім'ю, культурі та освіті. Системно в нашому випадку означає працювати не стільки з наслідками, а, в першу чергу, з причинами соціальних проблем. Оскільки реалізація наших програм не може відбуватися у відриві від державної політики, незалежно від того, коли наступні вибори і яка політична сила при владі, ми знаходимо мову і співпрацюємо з усіма міністерствами і відомствами, ставлячи на чільне місце не політичні чи економічні вигоди, а результати програм і проектів у вигляді конкретних соціальних змін. А час перед виборами добре для адвокаційних заходів, коли політики готові йти на вирішення конкретних соціальних питань. Але адвокацію ототожнювати з благодійністю не можна”.

     

    Контакти для преси:

    Анна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників, 095 322 51 82, anna.gulevska@ufb.org.ua

     

     


    0


    Опубликовать