:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Енергостратегія застаріла раніше, ніж її встигли затвердити

Артур ДЕНИСЕНКО, Національний екологічний центр України

З прийняттям нових цілей в Енергетичному Співтоваристві, Енергетична стратегія України втратила свою актуальність. Занадто оптимістичні прогнози росту економіки та неузгодженість цілей з міжнародними зобов’язаннями, які взяла на себе Україна, загрожують провалом виконання стратегічного документу.

Це стало очевидним після 10-ої Міністерській наради Енергетичного співтовариства, на якій прийняли Регіональну енергетичну стратегію [1] та затвердила цілі країн-членів з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) [2]. Цей документ передбачає, що альтернативні джерела енергії в енергобалансі України мають досягти 11% до 2020 року. В той час, як проект Оновленої енергетичної стратегії України передбачає лише 10% нетрадиційних і ВДЕ в структурі встановлених потужностей, та 4,6% у виробництві електроенергії аж у 2030 року.

 

«Цілі по ВДЕ, закладені в українській енергостратегії, значно менші, ніж встановлені Енергетичним співтовариством. Показовими є цілі інших країн-учасників Співтовариства, – пояснює Артур Денисенко, Експерт з енергетичної політики Національного екологічного центру України, – Наприклад, ціль Албанії 38% енергії з ВДЕ до 2020 року, Хорватії 20%, Молдови 17%, Чорногорії 33%. Прикро, що Україна, яка має колосальний потенціал в розвитку альтернативної енергетики та зменшення енергетичної залежності, ставить собі найнижчі в регіоні та усій Європі цілі».

Крім того, в проекті Оновленої енергетичної стратегії закладені занадто оптимістичні прогнози економічного зростання країни. Так, у аналітичному огляді «Ерсте Банку», прогноз динаміки реального ВВП України в 2012 році було понижено з 1% до 0% [3]. Одночасно спостерігаються негативні тенденції у промисловому виробництві, яке знижується чотири місяці поспіль [4]. Цікаво, що в базовому варіанті проекту Стратегії планується щорічне збільшення ВВП України на 5%.

«Реальна динаміка ВВП України демонструє той факт, що навіть песимістичний варіант зростання ВВП (на 3,8% щороку), що закладений в Енергетичній стратегії Україні видається занадто оптимістичним, – продовжує Артур, – Про 5% росту ВВП щороку в найближчі роки ніхто вже навіть не говорить. Якщо в оновленій Стратегії не буде внесено відповідних коректив з урахуванням реального стану економіки, новий документ має всі шанси повторити долю свого попередника».

Нагадаємо, що нещодавно Європейська комісія, державний департамент США та Світовий банк направили в Міністерство енергетики та вугільної промисловості свої зауваження до проекту оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року та розкритикували проект документу [5].

За додатковою інформацією, звертайтесь:

Артур Денисенко
Національний екологічний центр України
Тел. 044 353 78 41
arthur.denisenko at necu.org.ua

Посилання:

[1] Energy Community Ministerial Council adopts a Regional Energy Strategy and appoints new Director of the Energy Community Secretariat
http://www.energy-community.org/portal/page/portal/ENC_HOME/NEWS/News_Details?p_new_id=6341

[2] Energy Community Ministerial Council adopts Renewable Energy 2020 targets
http://www.energy-community.org/portal/page/portal/ENC_HOME/NEWS/News_Details?p_new_id=6342

[3] Україна скочується в рецесію. Ерсте Банк. Макроогляд. 16.10.2012

[4] Маcштабный спад. «Коммерсант-Україна» №165 від 18.10.2012
http://www.kommersant.ua/doc/2047006

[5] Стратегическое замыкание. Український діловий журнал «Эксперт» №36 від 24 вересня 2012

 

 

 

 


0


Опубликовать