:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Українські жінки хочуть жити довше – вони відмовляються від куріння

 

Прес-центр «Форум»

         

7 березня 2013 р., м. Київ.

Міжнародне дослідження впливу куріння на здоров'я жінок показало, що куріння забирає багато років життя, а відмова від куріння знижує ризик смерті.

В Україні курять 11%, близько 4-х мільйонів жінок віком від 15 років. Це на 9% менше ніж у попередні роки. Усе більше представниць прекрасної статі роблять свій вибір на користь здорового способу життя без тютюнової залежності.

У той же час близько 25% жінок стають жертвами пасивного куріння в себе вдома та/або на роботі. Тепер, через законодавче обмеження місць для куріння, згідно Закону України № 4844, жертв пасивного куріння на робочих місцях буде значно менше. Це стосується, у першу чергу, офіціантів, адже за даними Держстату, 65% працівників закладів ресторанного господарства – молоді жінки.

Міжнародні дослідження впливу куріння на здоров'я жінок підтверджують факти: куріння віднімає роки життя, а відмова від куріння знижує ризик смерті.

Нещодавно опубліковане «Дослідження одного мільйона жінок Великобританії» розглядає вплив довгострокового куріння і відмови від сигарет на рівень смертності, викликаної курінням, серед 1,3 млн. британських жінок, які народилися в 1940-і роки. Це було перше покоління, багато представників якого курили протягом всього дорослого життя.

Основні результати дослідження:


  • ·          2/3 всіх випадків смерті серед курців віком від 50 до 70 років і старше викликані курінням. Куріння забирає щонайменше 10 років життя;
  • ·          хоча пов'язані з курінням ризики для жінок молодше 40 років високі,
    для тих, хто продовжує палити і після 40, ці ризики в десять разів вищі;
  • ·          відмова від куріння до 40 років (а краще набагато раніше) дозволяє запобігти більш ніж 90% хвороб, викликаних курінням, що стали причиною передчасних смертей після досягнення сорокарічного віку.

У дослідженні також йдеться про те, що країни з низьким рівнем куріння серед жінок можуть уникнути подібного зростання пов'язаної з курінням смертності, реалізуючи ефективні політики боротьби проти тютюну, спрямовані на стимулювання відмови від куріння серед жінок і на профілактику куріння серед дівчат.

Повна заборона реклами тютюну, підвищення цін на тютюнові вироби та запровадження повної заборони куріння в громадських і на робочих місцях, а також розміщення графічних попереджувальних написів на упаковках тютюнових виробів – це ефективні заходи, що дозволяють запобігти епідемії жіночого паління в країнах з низькою поширеністю куріння серед жінок.

Так, заборона куріння у громадських місцях, що запроваджена у Бельгії з 2006 по 2010 рр. призвела до зниження кількості передчасних пологів. Відомо, що куріння під час вагітності може уповільнити зростання плоду і скоротити термін його виношування, однак вплив тютюнового диму на вагітних до сих пір був мало досліджений. Результати дослідження вчених з бельгійського Інституту Хасельт (Hasselt University) виявилися вражаючими – з'ясувалося, що різке зниження передчасних пологів (до 37 тижнів вагітності) припадає якраз на роки набрання чинності черго вої заборони.

Більшість з цих рекомендацій вже запроваджено в Україні у 2012 році, що безумовно позитивно відобразиться на зниженні рівня куріння серед жінок, а також на їхньому здоров’ї.

«Куріння завдає шкоди організму жінки і впливає на здоров'я підростаючого покоління. Майбутня мама, яка курить завдає величезної шкоди здоров'ю дитини і є прикладом для дитини, яка в подальшому може почати курити. Хотіла б зазначити, що жінка, яка курить – велика проблема для охорони здоров'я в першу чергу. Крім того, куріння впливає на зовнішній вигляд жінок, вони швидше старіють. Як кардіолог, я повинна сказати, що куріння руйнує підзахисний щит, котрий дала нам матінка-природа у вигляді гормонального фону, а відтак у курящої жінки ра ніше настає менопауза, виникають проблеми, пов'язані з серцево-судинною системою: ранні інфаркти, стенокардії, ішемічна хвороба серця тощо. Якщо ми хочемо, щоб наше підростаюче покоління було здоровим, мені б хотілося, щоб кожна жінка перед 8 березня, таким прекрасним весняним святом подумала про те, що їй потрібно відмовитися від цієї шкідливої звички. Звичайно, заборона реклами, а також куріння в громадських місцях, кафе, барах, ресторанах безсумнівно позитивно вплине на здоров'я людей та сприятиме відмові від куріння, в тому числі й серед жінок», – наголосила Олена Кваша,   лікар-кардіолог Інституту кардіології ім. М. Д. Стражеско.

«Прийняття закону про заборону куріння в громадських місцях – це серйозний крок у боротьбі за здоров'я нашого народу , за формування свідомого ставлення кожного члена суспільства до необхідності дбайливого ставлення не тільки до свого здоров'я , але і до здоров'я оточуючих людей, – зауважила народний депутат Тетяна Бахтеєва . Україна вже сьогодні демонструє одну з найкращих динамік по зниженню куріння і зменшенню його негативних наслідків . Так , за останні три роки частка курящих , у віці 12 років і старше зменшилася більш , ніж на 13% , на 36% зменшилася поширеність куріння серед молодих жінок у віці від 18 до 29 років . На 1, 5 мільйона зменшилася кількість курців в Україні» .

Варто пам’ятати, що 74% жінок-курців зацікавлені у припиненні куріння. Тому важливим наступним кроком зі сторони держави має бути запровадження системи допомоги тим жінкам та чоловікам, які хотіли б відмовитися від куріння.

Окрім цього, Україна у 2013 р. має підняти ціни на сигарети та зробити їх менш доступними. Нагадаємо, що хоча на початку року і відбулося певне зростання акцизного податку на тютюнові вироби, це не призвело до відчутного зростання ціни. Навпаки, ціни на сигарети преміум сегменту залишилися на рівні 2012 року.  


Глобальне опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS)  

Pirie K, Peto R, Reeves G, Green J, Beral V. The 21st Century Hazards of Smoking and Benefits of Stopping: A Prospective Study of One Million Women in the UK. Lancet.2013 January; 381: 133-141.

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2961720-6/abstract

 

Більш детальна інформація за телефоном:

Юлія Солоха, 044-278-89-07

                                                                                                                    yulia@center-life.org

 

 


0


Опубликовать