:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Депутати хочуть дозволити самозахоплення сільгоспземель

 

Прес-центр «Форум»

  

На розгляді Верховної Ради України знаходиться проект Закону України «Про призупинення дії частини другої статті 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення без проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обгрунтування сівозміни та впорядкування угідь)» (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=45522). 22 січня 2013 р. його зареєстрували депутати Д. Омельянович та А. Пшонка. На думку екологічних організацій, проект закону  направлений на узаконення самозахоплень землі та загрожує збереженню територій природно-заповідного фонду.

Не так давно, Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів” було внесено зміни до Земельного кодексу України, яким було заборонено використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без розроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування  угідь і передбачають заходи з охорони земель. Порушення цього правила тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену частиною другою статті 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення у формі накладення штрафу на громадян від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Автори нового законопроекту пропонують скасувати цю норму, дозволивши використання землі для сільгоспвиробництва без оформлення землевпорядної документації.


Автори закону зазначають у пояснювальній записці, що документ розроблено з метою захисту інтересів власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
Більшість територій природно-заповідного фонду в Україні, досі не винесені в натуру і не мають оформлених актів на землю. Це значить, що всі вони відсутні у земельному кадастрі. Пересвідчитись в цьому можна, дослідивши Публічну кадастрову карту в інтернеті. Якщо такий закон вступить в дію, то фермери кинуться освоювати землі, які можуть виявитись територіями природно-заповідного фонду.
Разом з тим, екологи занепокоєні і тим, що лише землевпорядна документація визначає цільове призначення земель. В разі, якщо освоєння ділянок буде здійснюватись без оформлення землевпорядної документації, це призведе до розорання пасовищ, будівництва свинокомплексів на цінних чорноземах та інших порушень. Адже характер використання землі залежатиме не від її цільового призначення а від приватної забаганки фермера або потужного інвестора. Також така зміна може призвести до оранки схилів та балок, де заборонене орне землеробство, хоча вони і числяться у складі земель сільськогосподарського призначення.
Вилучення вказаних абзаців з Закону призведе до збільщшення вірогідності самозахоплень, корупційних дій (заволодіння ділянками за декларативним принципом).
Екологічні організації звернулись до Керівників парламентських фракцій та Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування з проханням не допустити прийняття такого закону.

 

Контакти:

Олексій Василюк

097 1000 473



 

 


0


Опубликовать