:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Університет - для науки, а не ксенофобії

 

Незалежна студпрофспілка «Пряма дія»

 

   

Студентська профспілка протестуватиме проти виступу Фаріон у НаУКМА

Первинна організація незалежної студпрофспілки “Пряма дія” у Києво-могилянській академії, небайдужі викладачі та студенти вийдуть на протест проти виступу в академії народного депутата України Ірини Фаріон. Вони пропікетують 1-й корпус НаУКМА 19.06 о 17:00. В цей же час у аудиторії 217 заплановано презентацію книги Фаріон “Мовна норма: знищення, пошук, віднова”.

Студенти вважають, що депутат від партії ВО “Свобода” є псевдо-науковцем, а її виступ має на меті пропаганду ксенофобських ідей у стінах університету. Проведення такої зустрічі суперечить як внутрішнім актам НаУКМА, так і актам національного законодавства. «На проведення навчально-виховного процесу та наукової діяльності в НаУКМА не впливають політичні партії, громадські, релігійні організації та рухи», — зазначено у Статуті НаУКМА. Закон України «Про вищу освіту» закріплює принцип «незалежності здобуття вищої освіти від впливу політичних партій». «Не має сумніву, що виступ політично-заангажованого політика є формою впливу на студентів», — додають активісти.

Заява первинної організації незалежної студпрофспілки "Пряма дія" у НаУКМА:

Виступ Ірини Фаріон перетворить НаУКМА на Академію наукового націоналізму

Виступ Ірини Фаріон у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» остаточно перетворить цей вуз на «Академію наукового націоналізму». Про це повідомили у студентській профспілці «Пряма дія».

«Виступ одіозної депутатки може остаточно перетворити НаУКМА на центр мракобісся та псевдонауки. Партія ВО «Свобода», до якої належить депутатка Фаріон, послуговується ксенофобською та антимігрантською риторикою. При цьому саме Ірина Фаріон є авторкою найбільш абсурдних законодавчих ініціатив, включаючи кримінальну відповідальність за невживання української мови», — підкреслюють у профспілці. — Складається враження, що адміністрація НаУКМА готова ціною своєї репутації докласти зусиль для пропаганди ідей міжнаціональної ворожнечі».

«Та найбільшу шкоду цей захід може принести не репутації, а свідомості студентів. Адже пані Фаріон виступатиме не в якості спікера праворадикальної партії, а передусім як філолог. У такому легітимному статусі їй буде простіше просувати свою ідеологію», — вважають у «Прямій дії». — Вона не має права виступу в якості науковця-філолога. Може випадково скластися враження, що нардеп-ксенофоб дійсно є експертом у цій царині».

Показовим, на думку студентів, в цьому плані є фрагмент з праці Ірини Фаріон: «Найімовірніше, цензором-кодифікатором правопису був Л. Каганович, «єврей з походження, росіянин культурою», зачинатель наступу на автохтонні основи української мови, втілені у правописі 1929 p.». «Чи має право називатись науковцем людина, котра навмисно підкреслює етнічне походження тих, кому інкримінується спотворення української мови? Після такої лекції у студентів залишиться лише підозра і ненависть до інших націй, а не цікавість до української мови», — коментують у «Прямій дії». Також, зловживаючи своїм статусом філолога, вона захищає право використовувати образливе для євреїв слово «жид». «Відомі також її цитати, де вона називає російську мову «москальським брудом», а російськомовних українців — «дегенератами». Можна дійти висновку, що філолог Фаріон є спеціалістом хіба що з пропаганди мови ненависті», — резюмують у профспілці.

У книзі "Мовна норма: знищення, пошук, віднова", що презентуватиметься в НаУКМА, Ірина Фаріон пише: “У третьому тисячолітті на зміну тоталітаризму прийшла доба лібералізму – щоденного безкарного вбивання найвищих національних та духово-моральних цінностей на догоду прагматичному молохові та диявольському компромісові”. Незрозуміло, як такі декларації співвідносяться з “ліберальним духом Могилянки” та ідеєю Liberal Arts Education, яка практикується в цьому закладі.

Також активісти вбачають загрозу у використанні адміністративного ресурсу радикальними націоналістами: «Неприйнятним є те, що НаУКМА як бюджетна установа створює ще один майданчик для нав’язування ідей парламентською партією. Немає сумніву, що запланований захід є саме політичним — його організовує чи не найпомітніший речник націоналістів, расистів та ксенофобів». На думку активістів «Прямої дії», проведення заходу суперечить як внутрішнім актам НаУКМА, так і актам національного законодавства. «На проведення навчально-виховного процесу та наукової діяльності в НаУКМА не впливають політичні партії, громадські, релігійні організації та рухи», — зазначено у Статуті НаУКМА. Закон України «Про вищу освіту» закріплює принцип «незалежності здобуття вищої освіти від впливу політичних партій». «Немає сумніву, що виступ політично заангажованого політика є формою впливу на студентів», — додають активісти.

Студентські активісти вважають, що захід має бути скасований. У випадку бездіяльності керівництва НаУКМА активісти обіцяють протидіяти заходу усіма доступними законними методами.

 

 

 

 


0


Опубликовать