:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Відкриті лекції Олега Андроса «Сучасний екологізм у світі та в Україні» відбулися у Львові

 

Прес-центр «Форум»

 

 

 

22 жовтня 2013 р. на факультеті журналістики ЛНУ імені Івана Франка та у книгарні «Є» пройшли дві відкриті лекція Олега Андроса на тему «Сучасний екологізм у світі та в Україні».
Олег наголосив на вирішальній ролі самоорганізації молодих людей у справі просування ідей охорони природи й культурної спадщини. Говорив гість із Києва про термінологічні нюанси – що таке «екологізм» та «екологія», чому не варто вживати мовні покручі на зразок «екологія мови» чи «екологія душі». Багато уваги Олег приділив і конкретним прикладам взаємодії громадськості і ЗМІ. Так, одні теми стають топовими у стрічках новин, а інші лишаються поза увагою журналістів, незважаючи на їхню велику суспільну цінність. Для подолання такої прірви й задля пошуку альтернатив антропоцентризму у ЗМІ Олег спільно з Анжелікою Комаровою у 2008 році створили громадську ініціативу, яка називається «Спілка вільних журналістів «Природа над усе». До її діяльності засновники закликають долучатися усіх небайдужих.

На лекції Олег розглянув також такі теми:
- від теорії до дії. Взаємовплив безлідерних рухів та сучасної держави. Методи і тактики рухів. Чи є в екорусі «основна течія» і «андерграунд»?
- український досвід. Чи приживаються західні та східні концепції, рухи та субкультури на українських теренах? Яке майбутнє екологістського руху в Україні? «Охоронці Райдуги» 90-х років, події у Парку Горького в Харкові 2010 р., «Збережи старий Київ» 2007-2009 рр., Гостиний двір у Києві 2012-2013 рр. – симптомами яких тенденцій у суспільстві вони є?
- програми та дії політичних партій України, які називають себе екологістськими. Чи є у партій ринкова ціна?  (Деякі міркування з цього приводу Олег висловив у розділі про екологічну складову програм політичних партій «Громадської оцінки екологічної політики за 2012 рік»).
Обидві доповіді доповнила прикладами з найрізноманітніших країн світу співорганізатор зустрічей - кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри зарубіжної преси та інформації факультету журналістики ЛНУ, член громадської організації «Бюро екологічних розслідувань» Ганна Гопко. Ганна сфокусувалася на глобальних екологічних проблемах, акцентувавши уваги на прикладі Китаю, де зараз в медіа йде активна пропаганда «Green China», нової ідеології відповідальності кожного за деградацію довкілля як наслідку економічного зростання. Чи не найзворушливішим прикладом, який вона навела, була оповідь про найбільші нетрі в Мумбаї в Індії, де на площі 2 кв. км мешкає 2 мільйони людей, і про зустріч він-на-віч із дітьми, які граються там на звалищі. Діти виявилися щирішими й щедрішими, аніж європейські. «Який індекс щастя у нас і у цих людей?», «Як долати владу «золотого мільярду»?», «Роль кожного у розвитку країни та майбутнє України?» – такі важливі питання задала доповідачка. Детальніше про поїздку в Індію на сайті журналу «Листи до приятелів».
Після надихаючої зустріч зі львівськими студентами розмова про екологістські рухи і важливу роль самоорганізації громадян продовжилася в книгарні «Є». Там відбулася напружена дискусія про те, що може зробити «проста людина» для зміни нинішньої соціальної реальності. Олег Андрос згадав і про багаторічний досвід руху Дружин охорони природи та інших екологістських рухів, які постали на теренах СРСР та пост-СРСР.
Про цю зустріч медіа-активіст Микола Рязанов зняв кліп:



Олег Андрос висловлює подяку Ганні Гопко, голові кафедри зарубіжної преси та інформації Йосипу Дмитровичу Лосю та книгарні «Є» за організацію зустрічей. Також подяка Міжнародній благодійній організації «Екологія-Право-Людина», завдяки якій Олег приїхав до Львова, узявши участь, окрім лекцій, у круглому столі «Впровадження європейських стандартів з оцінки впливу на довкілля в Україні».
Про лектора.
Олег Андрос — кандидат політичних наук, активіст Спілки вільних журналістів «Природа над усе», Національного екологічного центру України, Дружини охорони природи м. Києва «Зелене майбутнє», редактор сайту ГО «Форум порятунку Києва». Також Олег пише художні й наукові книги, засновник музичної групи «AndrosLand». Автор збірки оповідань у жанрі «фентезі» та «фантастика» «Тут побували люди» (2009), повістей «Бездоріжжя» (2006), «Кошаче плем’я» (2006). Співавтор художньої книги «Територія Духу» (у співавторстві з А. Є. Комаровою) та двох природоохоронних посібників.
У липні 2012 р. вийшла друком монографія Олега Андроса «Екологістські рухи в сучасному політичному процесі». Вона написана на основі кандидатської дисертації автора, у період постання руху «Збережи старий Київ», під час протестів у харківському парку Горького та інших резонансних природоохоронних подій сучасної України. Книга описує ідеологію та особливості структури природоохоронних рухів у Європі та США, процес їх перетворення на політичні партії.
Сторінка Олега на сайті СВЖ «Природа над усе».

 

 

 


0


Опубликовать