:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Екологічна проблема №1: мала ГЕС на річці Рось

Петро ТЄСТОВ

 

 

Епопея з будівництвом міні гідроелектростанцією на річці Рось у м. Біла Церква триває. Ця проблема викликала неабиякий резонанс у жителів міста, котрі вимагають скасувати рішення міської ради про дозвіл на таке будівництво. Громадськість б’є на сполох, що небезпечна споруда може суттєво вплинути не тільки на водну артерію міста, а й на подачу якісної питної води. Міська влада та інвестор «Гідро-Інвест» ігнорує думку білоцерківців, стверджуючи, що електростанція не завдасть жодної шкоди природі й водоспоживанню населення.
З приводу доцільності будівництва міні ГЕС на річці Рось 24 червня 2014 року відбулося зібрання жителів Білої Церкви з міським головою та представником забудовника «Гідро-Інвест». Останній у своїй доповіді Сергій Ільїн намагався окреслити користь від ГЕС, зокрема, забезпечення 5 робочими місцями, обстеження та ремонт платини один раз на три роки, а також сплата податків, і то не до міського бюджету.
У ході зібрання громадськість публічно виступила категорично проти будівництва міні ГЕС. «Даний проект шкідливий для екології та громади міста. Міська влада спочатку повинна очистити річку, привести її до нормального екологічного стану, а вже потім думати про її використання, - зазначила активістка. – У той час, як увесь світ розвиває альтернативні джерела електроенергії, Біла Церква навіть не розглядає варіанти сонячної, вітряної, біологічної, теплової, та отримання внаслідок переробки териконів енергії. Інвестор хоче використати вже готову платину, що належить усій громаді міста, у власних комерційних цілях. У місті є багато небайдужих людей, котрі не дозволять владі реалізувати цей сумнівний бізнес-проект».
Свою стурбованість будівництвом міні ГЕС висловив і депутат міської ради Валерій Ямковий. Зокрема, він наголосив, що перша та друга судові інстанції підтвердили протиправність прийнятого рішення. «На розгляд депутатам були надані недійсні документи, без відповідних дозвільних та експертних висновків, що засвідчує не щирі наміри забудовника «Гідро-Інвест» у використанні комунального майна – греблі. Крім того, таке будівництво, окрім проблем для жителів Білої Церкви, нічого корисного місту не дає», - зауважив В. Ямковий.
Долучився до жвавої дискусії депутат Олександр Ліневич, наголосивши, що забудовник спочатку має допомогти місту вирішенням хоч однієї проблеми (з тролейбусами, енергозберігаючим освітленням, встановленням сонячних батарей на світлофорах тощо), тоді й мешканці міста підтримають благі наміри «Гідро-Інвест».
Також, на думку громади, важливо провести громадські слухання по визначенню позиції всього міста. На що заступник міського голови В. Гнатюк взагалі дав компрометуючу відповідь: «Гідро-Інвест» міг і не брати дозвіл у міської ради та не ставити до відома жителів міста».
Закінчилося зібрання практично нічим. Обидві сторони не знайшли спільної мови. Єдине радує, що владі вже не вдасться утаємнено від людей ввести в експлуатацію міні ГЕС. Тим паче, що міський голова і депутатський корпус втратили до себе довіру, скомпрометувавши себе такими антинародними діяннями.

 

 


0



Опубликовать